Kokum vaj
Leírás
Elősegíti a bőr regenerálódását, támogatja a bőr rugalmasságát, segít megelőzni a bőr és a haj kiszáradását. Nagyra értékelik tápláló és bőrpuhító hatása miatt. Nagyon stabil, sűrű és szilárd struktúrájú, ellenben nem hagy zsíros érzetet a bőrön.
Összetevők: Garcinia Indica Seed Butter
TULAJDONSÁGOK
- tápláló, hidratáló
- magas esszenciális zsírsavtartalommal rendelkezik
- természetes módon gazdag antioxidánsokban
- jó puhító tulajdonságokkal rendelkezik
- nagyon stabil és kemény növényi vaj
- magas oxidatív stabilitás
- bőrpuhító, jól kenhető a bőrön
- segít csökkenteni a bőrsejtek degenerációját
- helyreállítja a bőr rugalmasságát
ZSÍRSAV PROFIL
- Palmitic acid (C16:0) 12%
- Margaric acid (C17:0) 3%
- Stearic acid (C18:0) 41%
- Oleic acid (C18:1) 36%
- Linoleic acid (C18:2) 4%
- Arachidic acid (C20:0) 4%
HASZNÁLATI JAVASLATOK
- alkalmazható önmagában a bőrre és hajra
- egyéb növényi olajokkal és vajakkal, illóolajokkal és zsíroldékony hatóanyagokkal keverve
- felhasználható kozmetikai készítmények széles skálájához
- bármilyen bőrtípusra használható, különösen alkalmas száraz, laza bőrre, érett, ráncos bőrre, sérült, repedezett, kicserepesedett bőrre, kéz- és lábápolásra, ajakápolásra, száraz hajra, törékeny vagy fénytelen hajra
- a megszilárdulása után kölcsönzött állaga miatt a formulákba is beépíthető egyszerűen megolvasztva a tiszta hajra, a hajvégekre vagy a haj hosszában alkalmazható
- különböző kozmetikai készítmények összetevőjeként használható a bőr- és hajápoláshoz
- nagyszerű kiegészítője a szappanoknak
- emulzióstabilizátor és sűrítő, az egységes triglicerid-összetételnek köszönhetően stabil emulziókat eredményez, magas oxidatív stabilitással
BIZTONSÁGI ADATOK
- nem szükségesek külön intézkedések
Specifikációk
Receptek ezzel a termékkel
Előnyök
Kokum vaj – egzotikus, de nélkülözhetetlen alapanyag a bőrápolásban
Van egy vaj, amit a legtöbben csak most fedeznek fel, pedig évszázadok óta ott lapul a hagyományos indiai szépségápolás és gyógyászat polcain. Ez a kokum vaj. Nem harsány, nem tolakodó – inkább csendben végzi a dolgát, miközben stabilitást, hidratálást és finom textúrát ad a készítményeknek. És tudod mit? Ez pont az a fajta alapanyag, amitől egy házi készítésű krém sokkal „profinak” tűnik.
Itt, az ellemental.hu-n elérhető kokum vaj a legjobb minőséget képviseli. Legyen szó hobbiszintű kísérletezésről vagy komolyabb formulázásról, rengeteg lehetőséget tartogat – csak meg kell ismerned.
Mi is pontosan a kokum vaj?
A kokum vaj a Garcinia indica nevű fa gyümölcsének magjából készül. Ez a fa India nyugati részén őshonos, és évszázadok óta használják nemcsak étkezési, hanem gyógyászati és kozmetikai célokra is. A vaj színe halványbézstől egészen szürkésbarnáig terjedhet, állaga pedig szilárd, de a bőr hőjére szépen megolvad.
Amiért igazán különleges, az a rendkívül gazdag zsírsav-összetétele, amely különösen jótékony a száraz, igénybe vett bőr számára.
Mit nyújt a bőrnek és a hajnak?
A kokum vaj nem harsány, nem tolakodó – inkább csendesen, de hatékonyan teszi a dolgát.
-
Mélyhidratálás – segít visszaállítani a bőr természetes nedvességtartalmát.
-
Regeneráló hatás – támogatja a bőr szerkezetének megújulását.
-
Nem komedogén – vagyis nem tömíti el a pórusokat, ezért arckrémekbe is bátran beépíthető.
-
Hajápolás – fényt és rugalmasságot ad a száraz, töredezett hajnak.
Egy apró érdekesség: a kokum vaj hőérzékeny, de épp ez a tulajdonsága teszi annyira jól használhatóvá masszázsbalzsamokban vagy szilárd testápolókban.
Hogyan érdemes használni?
A kokum vaj önmagában kissé keményebb, mint például a shea vaj vagy a mangóvaj, de emiatt remek alapja lehet olyan készítményeknek, ahol szilárdabb textúrára van szükség.
-
Szilárd testápoló rudakban – biztosítja a megfelelő állagot és tartósságot.
-
Ajakbalzsamokban – védelmet és puhaságot ad, nem olvad el túl gyorsan.
-
Arckrémekben – könnyű, de tápláló érzetet ad.
-
Hajbalzsamokban, pakolásokban – extra ápolást nyújt a hajvégeknek.
DIY tipp: ha túl keménynek találod, keverd össze könnyebb olajokkal (például szőlőmagolajjal vagy jojobaolajjal), így lágyabb, krémesebb állagot érhetsz el.
Egy kis kulturális háttér
Indiában a kokum gyümölcsét nemcsak kozmetikai célokra használták, hanem ételek ízesítésére is. A savanykás gyümölcshúsból frissítő italokat készítenek, a magokból pedig ezt a különleges vajat, amelyet a bőr puhítására és gyógyítására alkalmaztak. Ez a kettősség – egyszerre konyhai és kozmetikai alapanyag – igazán egyedivé teszi.
Mire figyelj a kokum vaj használatánál?
-
Szobahőmérsékleten kemény, így olvasztást igényelhet, ha krémekbe vagy balzsamokba kevered.
-
Érzékeny bőrűeknél ritkán előfordulhat enyhe irritáció, ezért először mindig érdemes bőrpróbát végezni.
-
Illata szinte semleges, ami előny, ha saját illatkompozíciót szeretnél hozzáadni illóolajokkal.
Összegzés
A kokum vaj igazi rejtett gyöngyszem a kozmetikai alapanyagok között. Nem hivalkodó, de rendkívül hasznos: hidratál, regenerál, védi a bőrt és a hajat, miközben stabil, jól formázható textúrát ad a készítményeknek.
Ha szeretnél egy kevésbé ismert, de annál sokoldalúbb vajjal dolgozni, a kokum vajat érdemes kipróbálnod. Az ellemental.hu-n elérhető tiszta minőségű változat ideális választás azoknak, akik szeretnek kísérletezni és egyedi kozmetikumokat alkotni.
Vásárlóink véleménye
Adja le első megrendelését, és hűségpontokat szerezhet 200 Ft értékben.