Képlet: CP110 |
Nehézségi szint: közepes |
Szavatosság: min. 12 hónap |
Szuperzsír: 6% |
Hozzávalók kb. 1 kg szappanhoz |
Mennyiség |
Kókuszolaj RBD |
140 gr |
Pálmaolaj |
230 gr |
Kokum vaj |
35 gr |
Argán olaj |
163 gr |
Édesmandula olaj |
118 gr |
Ricinusolaj |
14 gr |
Nátrium-hidroxid |
97 gr |
Desztillált víz |
217 gr |
Nectar illatolaj |
45 gr |
Annatto urucum por |
18 gr |
Coral 88 Kozmetikai pigment |
1 g |
1. Előkészítő fázis az elkészítés előtti napon:
Mérjük le az urukumport, az argán- és mandulaolajat. Adjuk az urukumport az olajokhoz, és hagyjuk ázni egy napig, ezalatt időnként megkeverjük.
A szappankészítés megkezdése előtt készítsen elő minden eszközt és felszerelést a munkapadon, hogy kéznél legyen.
2. Mérje ki az illatanyag mennyiségét, és tegye félre. Mérje le külön-külön a szódabikarbóna és a víz mennyiségét.
3. Töltsön desztillált vizet egy hőálló edénybe, amelyhez jól szellőző helyiségben apránként adja hozzá a nátrium-hidroxidot, és lassan, óvatosan keverje, amíg teljesen feloldódik, és az oldat átlátszó lesz. Hagyjuk az oldatot kb. 40 °C-ra lehűlni.
4. Az urukum macerátumot szűrőn átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a kokumvajat, a pálma-, ricinus- és kókuszolajat, és vízfürdőn addig melegítjük, amíg a készítmény folyékonnyá nem válik.
5. Töltse át az olajokat egy 1,5-2 literes edénybe, vagy használja azt az edényt, amelyben az olajokat melegítette, ha az elég nagy. Lassan öntse a nátrium-hidroxid-oldatot az olajokra. Mindkettőnek hasonló hőmérsékletűnek kell lennie.
Tegye bele a turmixgépet, és addig turmixolja, amíg a keverék folyékony puding állagú nem lesz, ekkor adja hozzá az illatanyagot. Az illatanyag ellenáll a szappanban lejátszódó kémiai reakcióknak, és nagyon jól megőrzi az illatát, de felgyorsítja a szappan keményedését. Ezért a szappanmassza legyen a lehető legfolyékonyabb, és az illatanyag beépítése után azonnal öntsük a formába!
6. Formázza meg a szappan felületét, fújja be alkohollal, hogy megakadályozza a nátrium-karbonát képződését, fedje le fóliával, és tegye másfél órára 45 °C-ra előmelegített sütőbe, hogy megakadályozza a gélesedést. Vegye ki a szappant a sütőből, fedje le fóliával, és hagyja hűvös helyen 1 napig állni. Mielőtt kivesszük a formából, díszítsük a felületet pigmenttel. Miután a szappan megszilárdult, kivehető a formából és méretre vágható.
7. A szappant ezután jól szellőző helyen, polcokon vagy fedett dobozokban (de nem zártan, hogy a levegő áramlása biztosított legyen) hagyjuk érlelődni. Az érlelés a gyártástól számítva legalább 4 hétig tart, ezalatt az idő alatt a szappan nem használható, mivel még mindig reaktív.
Minél tovább érik a szappan, ennek a szappannak a tartós illatával még 4 hónap után is, annál szilárdabb marad, és annál lassabban fogy el a használat során.
Szükséges eszközök: 2 hőálló edény (300 ml és 1,5 l); tömbszappanforma; botmixer