unknown
×

Parfümök - hogyan kell elkészíteni

4580

A parfüm egy lelkiállapot, egy intim univerzum, az érzékek alkímiája, kapcsolat a legmélyebb ösztönökkel. Az illat szaglásbeli leírása metaforákat igényel.

A parfümkészítő mesterséget régen sokéves tanulóévek után tanulták meg egy mester mellett. Még ma is ez a legjobb módja a szakma titkainak elsajátításának. Egyetlen parfüm összetétele több száz különböző anyagot tartalmaz. A parfümkészítőnek több ezer szintetikus anyag és több száz természetes összetevő áll rendelkezésére.
Manapság a természetes alapanyagok ritkák és drágák a szintetizáltakhoz képest, de többet érnek egy illat harmóniája szempontjából, komplexitást és élénk szinergiát biztosítanak. A legtöbb modern parfüm természetes és szintetikus illatanyagok keveréke.

A természetes nyersanyagok a világ minden tájáról származnak, és a következőképpen osztályozhatók:

  • illóolajok
  • abszolút és konkrét
  • CO2 kivonat
  • gyanták és kondicionálók
  • tinktúrák
  • illóolajok izolált frakciói

Egy parfüm elkészítése a régi iskola műhelyeiben egy hónaptól néhány évig tart. Guerlain azt mondja: "egy parfüm, egy jó parfüm megalkotásához sok türelem kell".

Egy eredeti illat utánozható, de tökéletes másolat szinte lehetetlen az eredeti formula és az összetevők eredetének ismerete nélkül. Öt vagy több száz összetevővel is lehet szimulálni, de egy kifinomult orr meg fogja különböztetni a helyettesítő anyagokat.

Alkohol alapú parfümkészítmények

Könnyen elkészíthetők, mivel a legtöbb illóolaj, konkrét vagy abszolút olaj és tinktúra alkoholban oldódik, amely folyékony közeg gyorsan illékony és nagyon jól megőrzi a készítményt.

Az illatkompozíciókat az illatanyag-összetevők koncentrációja és rendeltetésük alapján kategóriákba sorolják.

kategória koncentráció mennyi ideig tart a szag
PARFUM 15-35% esszenciák egy vagy több nap
ILLATOS VÍZ 10-20% esszenciák néhány óra, akár egy nap
WC VÍZ 5-10% esszenciák 2-3 óra
KOLONYA VÍZ 1-2 óra

Ezeknek az illatkompozícióknak az alapja a 90-96°-os alkohol. Tiszta gabonából készült alkoholt az élelmiszerboltokban lehet kapni, de a nem denaturált 70°-os alkohol ritkán kapható a gyógyszertárakban. A kölnivízhez, mivel kevesebb esszenciát használnak, 60-90°-os alkohol is használható. A 60°-os erősség eléréséhez keverjen össze 100 ml 96°-os alkoholt és 53 ml desztillált (virágos) vizet.

Illatkompozíció:

  • lehetőleg reggel végezzük, amikor jobban érezzük magunkat és az orrunk kipihent. A test és a ruhák nem lehetnek átitatva semmilyen szaggal (mosószer, krémek, háztartási szagok)
  • az illatanyag-összetevők kombinációjának elméleti megfogalmazása a kívánt illatcsalád és a személyes preferenciák figyelembevételével; jegyzetfüzettel való munka

A PRAKTIKÁBAN (egyszerű módszer):

Különösen alkalmas olyan illatkompozíciókhoz, amelyek kevesebb esszenciából állnak.
  1. válasszuk ki az illatanyagokat és készítsük el a mintákat: tegyünk egy drop egy kartoncsíkra vagy egy vattapamacsra. A mintákat az orr alatt összedörzsöljük, hogy megjósoljuk a kombináció szagát. Duplázza vagy triplázza meg azokat a mintákat, amelyeknek az illatát hangsúlyosabbnak szeretné. Távolítsa el azokat a mintákat, amelyek nem illenek bele a kombinációba
  2. a szaglás gyorsan elfárad, ezért a tesztek között tartson egy rövid szünetet, és szagolja meg a saját kabátját, például a könyökhajlatban
  3. a minták vizsgálata után a legmegfelelőbb kombinációt jegyezzük fel. Az illat érlelés után minden bizonnyal összetettebb és kissé más illatú lesz, mint az eredetileg tesztelt, de ez az eljárás segít elkerülni a kellemetlen kombinációkat
  4. az eszenciák és az alkoholbázis százalékos arányát a következők szerint kell meghatározni
  5. A kiszámított alkoholmennyiséget egy kupakkal ellátott palackba kell tölteni, amelyhez a kiválasztott illatanyag-összetevőket pontosan egyenként kell hozzáadni
  6. erőteljesen rázza fel a tartályt
  7. a készítményt hagyják állni a szinergiaképződés érdekében a következőkben konténer szorosan lezárva, fénytől védett, hűvös helyen legalább egy hétig (ideális esetben 4 hétig), hogy az anyagok össze tudjanak fonódni. Naponta rázza fel a tartályt
  8. Az összetételtől függően egyes viaszos elemek kicsapódnak vagy lerakódnak a tartály alján
  9. a szűrést dekantálásnak kell megelőznie, ehhez a palackot este a fagyasztóba kell tenni másnap reggelig
  10. szűrés következik (szűrőpapírral vagy szűrőtölcsérrel), majd az illatanyagot az erre a célra szolgáló tartályba töltik

A PRAKTIKÁBAN (klasszikus módszer):

Ez magában foglalja az akkordok különálló összetételét: felső, középső és alaphangok. Ezeket egy erre a célra szolgáló üvegben készítik el. Minden egyes jegyzet több esszenciából áll.
  1. az illatösszetevőket minden egyes akkordhoz kiválasztják. Jelöljön meg 3 üvegcsét egy-egy címkével
  2. minden hangra külön-külön működik. Helyezzünk el egy drop minden egyes, az adott hangjegyhez kiválasztott esszencia. Szippantsunk, majd fokozatosan adjunk hozzá egy drop a különböző esszenciákból a kívánt illat eléréséig. Az eljárás a következő jegyzetekre is vonatkozik
  3. a szaglás gyorsan elfárad, ezért a tesztek között tartson egy rövid szünetet, és szagolja meg a saját kabátját, például a könyökhajlatban
  4. jegyezzék fel a kombinációkat, minden egyes esszenciához jegyezzék fel, hogy milyen és hány esszenciát használnak csepp használták
  5. az alapanyag és az esszenciák közötti arányt megállapítják (pl. 80% alkohol + 20% esszencia)
  6. a végleges megállapodás a három alkotóelemet egyesítő palackban készül
  7. Egy másik palackba töltse át a kiszámított alkoholmennyiséget, amelyhez hozzáadjuk a végleges megállapodás tartalmát. Erősen rázza a tartályt
  8. a készítményt lezárt üvegben, fénytől védett, hűvös helyen legalább egy hétig (ideális esetben 4 hétig) hagyjuk pihenni a szinergiaképződés érdekében, hogy az elemek egymásba fonódjanak. Naponta rázza fel a tartályt
  9. Az összetételtől függően néhány viaszos elem kicsapódik vagy lerakódik a tartály alján
  10. a szűrést dekantálásnak kell megelőznie, ehhez a palackot este a fagyasztóba kell tenni másnap reggelig
  11. szűrés következik (szűrőpapírral vagy szűrőtölcsérrel), majd az illatanyagot az erre a célra szolgáló tartályba töltik

Olaj alapú illatkompozíciók

Ezeket növényi olajokban, például jojobaolajban is elkészíthetjük, vagy választhatunk más, oxidációnak ellenálló és minél semlegesebb szagú olajat is. A készítményt 0,2-0,5% E-vitamin hozzáadása ajánlott az avasodás elleni védelem érdekében.

Ezeknek a készítményeknek az az előnye, hogy a bőr jól tolerálja őket, és nem illékonyodnak el olyan gyorsan, de nem lehet őket ruhára felvinni. Hátrányuk az lenne, hogy nem minden illatanyag-esszencia olajban oldódik, így nem lehet őket használni.

A gyakorlatban a fent felsorolt lépéseket követik az alkoholalapú parfümök előállítása során. A készítményt a lehető legtovább érlelik. A dekantálás és szűrés csak bizonyos esetekben kötelező.

kategória koncentráció mennyi ideig tart a szag
PULS PERFUME 15-35% esszenciák egy vagy több nap
PERFUMÁLT OLAJ 5-15% esszenciák néhány óra

Szilárd illatkompozíciók

Alapjuk viasz (általában a szójaviasz ajánlott, de a méhviasz is jó) és növényi vajak/olajok. Az illatanyag-összetevők koncentrációja 5 és 35% között lehet.

Az esszencia elkészítéséhez kövesse az alkoholalapú parfümök készítéséhez megadott lépéseket. Az alapot vízfürdőn, vízfürdőben történő olvasztással készítjük el konténer hőálló viasz és a választott vaj/olaj. Adja az esszenciakombinációt az olvasztott és kissé kihűlt alaphoz, keverje össze erőteljesen, majd öntse az erre a célra szolgáló edénybe (általában egy kis üvegtégelybe). Zárja le szorosan, és hagyja érni. Nincs szükség dekantálásra vagy szűrésre.

Az illóolajok osztályozása illatjegyek szerint

Ezek a fokozatok matematikailag nem pontosak, így egyes esszenciák más kategóriába eshetnek.

HÁTTÉRI MEGJEGYZÉS (fent) LÁSZLÓK LÁSZLÓ (háttér)
Bergamott, Cajeput, Clementine, Eukaliptusz, Grapefruit, Citrom, Citrom, Lime, Litsea, Mandarin narancs, Narancs, Niaouli, Ravensara, Verbena Ánizs, babér, kardamom, jázmin, karob, kamilla, ciprus, édeskömény, geránium, cédrusfa, citromfű, magnólia, zöld mandarin, mirtusz, neroli, szegfűszeg, szerecsendió, oregánó, ozmanthus, Palmarosa, fekete bors, borsmenta, Petitgrain, fenyő, rozmaring, levendula, rózsafa, nárdusz, kakukkfű, tubarózsa, ibolya, zsálya, fehér rózsa, damaszkuszi rózsa, teafa, ylang-ylang Ambrette, benzoin, perui balzsam, Cassia, atlasz cédrus, frangipani, nárcisz, fahéj, füstölő, gyömbér, guaiac, labdanum, pacsuli, vetiver, szantálfa, szantálfa amyris, mirha, tonka, vanília

FIXING

Ezek olyan esszenciák, amelyek alapjegyei szintén szerepet játszanak az illat rögzítésében: Vetiver, pacsuli, guaiac, íriszpor, cédrus atlasz

SZAGLÓCSALÁDOK

  • Virágos (levendula, azálea, rózsa, jázmin, tuberózsa, ibolya, lila, neroli, magnólia, nárcisz). Változatok: szoliflore, bouquet, zöld virágos, fás virágos, gyümölcsös virágos, zöld virágos. Jelentése: romantikus, finom, gyengéd, nőies.
  • Borostyán vagy orientális (ambrette, tömjén, benzoin, törökbálna, mirha, szantálfa, opoponax). Változatok: virágos borostyán, édes borostyán, citrusos borostyán, fás borostyán. Jelentése: egzotikus, érzéki, meleg, mély, érzéki
  • Fás (szantálfa, cédrus, vetiver). Változatok: tűlevelű fa, aromás fa, bőrfa, fűszeres fa, tengeri fa, gyümölcsös fa. Jelentése: erőteljes, élénkítő, vonzó
  • Citrusfélék (citrom, mandarin, bergamott, petitgrain, narancs). Változatok: virágos citrusos, fűszeres citrusos, fás citrusos, aromás citrusos. Jelentése: friss, könnyed, élénk, fiatalos, tonizáló
  • Ciprus (bergamott, pacsuli, labdanum, zuzmó). Változatok: virágos chypre, gyümölcsös chypre, aldehidikus chypre, zöld chypre, bőr chypre. Jelentése: kifinomult, előkelő, vibráló, tartós
  • Fougère (nard, zuzmó, kumarin, vetiver). Változatai: fougère ambrat, fougère picant, fougère aromat, fougère fructat
  • Más családok: ....

Az illatanyagok bőrtípustól és kémiai összetételtől függően különbözőek. Az ízlések és a preferenciák annyira különböznek, hogy bármely illat, amely egyesek számára csodálatos és kellemes illatú, másokban visszatetszést válthat ki.

A saját parfümök létrehozásához elegendő inspirációra, sok türelemre és egy kis szerencsére van szükség

Hivatkozások és ajánlások
La technique moderne les formulules de la parfumerie, Fouquet Henri, Párizs, 1951
Les sens du parfum, Robert Guy, Párizs, 2000
Parfümök: Sanchez, Luca Turin, Tania Sanchez, 2008
Parfümkészítés: gyakorlat és alapelvek. Calkin, Robert R. & Jellinek, J. Stephen 1994
Parfümlegendák: Edwards, Michael 1997
1000 parfüm, Octavian Sever Coifan, Curtea Veche Kiadó 2003
www.basenotes.net

Kategóriák

Beállítások

További termékekért kattintson ide.
No products were found.

Hozzon létre egy fiókot a kívánságlisták használatához

Bejelentkezés