Képlet: CP108 | Nehézségi szint: közepes | Szavatosság: min. 12 hónap | Superfat 5% |
A használt kifejezésekkel és a munkavégzés módjával kapcsolatos részletekért, valamint az Ön biztonsága érdekében kérjük, előzetesen tájékozódjon HIDEG ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT SZAPPANKÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ |
Hozzávalók 310 g szappanhoz (6 db) Kókuszolaj RBD Kakaóvaj Ricinusolaj Mandulaolaj Nátrium-hidroxid Desztillált víz Édesnarancs 10X illóolaj Fahéj levél illóolaj Kurkuma por |
Mennyiség 60 gr 30 gr 40 gr 70 gr 28 gr 76 gr 5 gr 1 gr 2 gr |
1. Minden eszköz és felszerelés legyen készenlétben a munkapadon, könnyen elérhető helyen. Mérje ki a szükséges hozzávalókat a receptből.
2. Melegítse fel a növényi olajokat és a vajat egy bain-marie-on kb. 50-60 °C-ra, időnként keverje meg egy spatulával.
Egy hőálló edényben (Berzelius-üveg) készítse el a szódaoldatot úgy, hogy a vízhez apránként hozzáadja a hidroxidot. Addig keverjük, amíg az oldat átlátszóvá nem válik. Hagyjuk lehűlni kb. 40°C-os hőmérsékletre.
3. A felmelegített olajok fölé adjuk hozzá a kurkuma port, keverjük, amíg eloszlik, majd lassan öntsük bele a nátrium-hidroxid oldatot.
4. Tegye a turmixgépet a tálba, és kezdje el turmixolni, amíg egy lágy puding nem képződik. Az illóolajokat a végén keveréssel adjuk hozzá.
5. A kompozíciót helyezze át a kiválasztott formába. A szappan felületét spricceljük be alkohollal, hogy megakadályozzuk a nátrium-karbonát képződését.
Hagyjuk a szappant 2 napig hűvös helyen állni, ez idő alatt megkeményedik. Vegye ki a formából.
6. A szappant jól szellőző helyen, polcokon vagy papírtörlővel letakart (de nem zárt, hogy a szellőzés biztosított legyen) dobozokban helyezze el érlelésre. Az érlelés a gyártástól számítva legalább 4 hétig tart, ez idő alatt a szappan nem használható, mivel még mindig reaktív.