Képlet: CP104 | Nehézségi szint: közepes | Szavatosság: min. 12 hónap | Superfat 5% |
A használt kifejezésekkel és a munkavégzés módjával kapcsolatos részletekért, valamint az Ön biztonsága érdekében kérjük, előzetesen tájékozódjon HIDEG ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT SZAPPANKÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ |
Olyan különleges összetevőket tartalmaz, mint az argánolaj és a Rhassoul agyag (Ghassoul), amelyek az Ylang-Ylang illóolajjal együtt különleges, finoman hámlasztó, jól habzó, kellemes illatú szappant alkotnak.
Hozzávalók 300 g szappanhoz (3 rúd) Shea vaj finomított Argánolaj Kókuszolaj RBD Mandulaolaj Nátrium-hidroxid Desztillált víz Ghassoul agyag Ylang-Ylang illóolaj |
Mennyiség 57 gr 19 gr 57 gr 57 gr 27 gr 72 gr 6 gr 6 gr |
1. Minden eszköz és felszerelés legyen készenlétben a munkapadon, könnyen elérhető helyen. Mérje ki a szükséges hozzávalókat a receptből. A vízmennyiségből 20 g-ot mérjünk külön egy főzőpohárba, amelyben az agyagot eloszlatjuk.
2. Egy hőálló tálba tegyük bele a desztillált vizet, amely fölé apránként adjuk hozzá a nátrium-hidroxidot, és lassan, óvatosan keverjük, amíg teljesen feloldódik, és az oldat átlátszóvá válik. Hagyjuk az oldatot kb. 40-45 °C-ra lehűlni.
3. Az olajokat és a vajat egy külön hőálló tálban melegítsük fel kb. 45°C-on, amíg a vaj el nem olvad
4. Tegye át az olajokat egy 300 ml-nél nagyobb térfogatú edénybe, vagy ha elég nagy, használhatja azt a tálat, amelyben felmelegítette őket. Lassan öntsük a nátrium-hidroxid-oldatot az olajokra. Mindkettőnek hasonló hőmérsékletűnek kell lennie.
Helyezze a turmixgépet a tálba, és addig turmixolja, amíg a készítmény egy folyékonyabb puding állagúvá nem válik, ekkor adja hozzá a vízben feloldott agyagot, majd az illóolajat. Alaposan keverje össze a turmixgéppel.
5. Vigye át a keveréket a szappanformába. Fújja be a szappan felületét alkohollal, hogy megakadályozza a nátrium-karbonát képződését. Fedjük le fóliával, és hagyjuk 2 napig hűvös helyen állni. Ha a szappan megszilárdult, kivehető a formából
6. A szappant ezután jól szellőző helyen, polcokon vagy fedett dobozokban (de nem zártan, hogy a szellőzés biztosított legyen) hagyjuk érni. Az érlelés a gyártástól számítva legalább 4 hétig tart, ez idő alatt a szappan nem használható fel, mivel még mindig reaktív.