Képlet: CP105 | Nehézségi szint: közepes | Szavatosság: min. 12 hónap | Superfat 5% |
A használt kifejezésekkel és a munkavégzés módjával kapcsolatos részletekért, valamint az Ön biztonsága érdekében kérjük, előzetesen tájékozódjon HIDEG ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT SZAPPANKÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ |
Hideg eljárással készült hámlasztó, aromás, dekoratív kávés szappan.
Hozzávalók 290 gr szappanhoz (3 darab) Nátrium-hidroxid Főtt kávé (folyadék) Mangóvaj Kókuszolaj RBD Olívaolaj Shea vaj tisztított Őrölt kávé Kávébab |
Mennyiség 27 gr 72 gr 38 gr 57 gr 76 gr 19 gr 4 gr néhány szem |
1. A szappan elkészítése előtti napon főzzük le a szükséges mennyiségű kávét, amelyet aztán formákba vagy jégkockatartókba teszünk, és a fagyasztóba tesszük. A folyadék lefagyasztása és jégkockaként való felhasználása azért szükséges, mert a kávé a nátrium-hidroxiddal érintkezve még jobban felmelegíti az oldatot. A keverés során a készítmény megéghet, ha a folyadék nem alacsony hőmérsékletű.
2. Minden eszközt és felszerelést helyezzen el a munkapadon, hogy könnyen elérhető legyen. Végezze el a szükséges összetevők kimérését a receptből.
3. Vegye ki a kávékockákat a fagyasztóból, helyezze őket egy hőálló tálba, és készítse el a hidroxidoldatot a szokásos módon, apránként adagolva a nátronlúgot a fagyasztott kávéhoz, amíg fel nem oldódik, és sötét, tiszta oldatot nem kap. Hagyjuk az oldatot kb. 40 °C-ra lehűlni.
4. Az olajokat és a vajakat egy külön hőálló edényben melegítsük fel 40 °C-on, amíg a vaj felolvad
5. Az olvasztott olajokat és vajakat tegyük át egy 300 ml-nél nagyobb térfogatú edénybe, vagy ha elég nagy, használhatjuk azt a tálat, amelyben felmelegítettük őket. Lassan öntsük a nátrium-hidroxid-oldatot az olajokra. Mindkettőnek hasonló hőmérsékletűnek kell lennie.
Helyezze a turmixgépet a tálba, és addig turmixolja, amíg a keverék egy folyékonyabb puding állagúvá nem válik, ekkor adja hozzá az őrölt kávét. Gyorsan keverje össze egy spatula segítségével.
6. A keveréket helyezze át a szappanformába, és díszítse kávébabokkal. Fújja be a szappan felületét alkohollal, hogy megakadályozza a nátrium-karbonát képződését. Fedjük le fóliával, és hagyjuk állni 2 napig hűvös helyen. Ha a szappan megszilárdult, kivehető a formából
7. A szappant ezután jól szellőző helyen, polcokon vagy fedett dobozokban (de nem zártan, hogy a levegő áramlása biztosított legyen) hagyjuk érni. Az érlelés a gyártástól számítva legalább 4 hétig tart, ezalatt az idő alatt a szappan nem használható fel, mivel még mindig reaktív.