Formula: CP112 | Nehézségi szint: közepes | Érvényesség: min. 12 hónap | Superfat: 7% |
A használt kifejezésekkel és a munkavégzés módjával kapcsolatos részletekért, valamint az Ön biztonsága érdekében kérjük, előzetesen tájékozódjon HIDEG ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT SZAPPANKÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ |
Készítmények kb. 1 kg szappanhoz Répaolaj BRD kókuszolaj Extra szűz olívaolaj Pálmaolaj RSPO bio Lanolin Shea vaj bio Nátrium-hidroxid Tiszta / desztillált víz Milk & Honey natúr illatolaj Ambra natúr illatolaj Vegyes méz Őrölt pollen Kurkuma por |
Mennyiség 70 gr 175 gr 280 gr 105 gr 35 gr 35 gr 91.9 gr 245 gr 6 gr 12 gr 1 ek 18 gr 1 ek |
1. A szappankészítés megkezdése előtt minden eszköz és felszerelés legyen készenlétben a munkapadon, könnyen elérhető helyen. A szükséges hozzávalókat a recept alapján mérjük ki.
2. Egy daráló vagy mozsár segítségével őrölje meg a pollent, és tegye félre.
3. Mérje le külön-külön a nátrium hidroxid és a víz mennyiségét.
Hőálló tálba tegyük a desztillált vizet, amely fölé szellős helyiségben apránként adjuk hozzá a nátrium-hidroxidot, és lassan, óvatosan keverjük, amíg teljesen feloldódik, és az oldat átlátszóvá válik. Hagyjuk az oldatot kb. 40°C-ra lehűlni.
4. Az olajokat, a sheavajat és a lanolint tegyük át egy 1 liternél nagyobb, lehetőleg 1,5-2 literes tartályba, és melegítsük addig, amíg a készítmény folyékonnyá nem válik. Hagyjuk 40°C-ra lehűlni.
5. Lassan öntse a nátrium-hidroxid-oldatot az olajokra. Mindkettőnek hasonló hőmérsékletűnek kell lennie. Helyezze a turmixgépet a tálba, és addig turmixolja, amíg a készítmény egy folyékonyabb puding állagúvá nem válik, ekkor adja hozzá az őrölt pollent, a mézet, a kurkumát és a két természetes illatanyagot. Ezeket lassú, alapos keverés útján építik be a szappanmasszába.
6. Vigye át a készítményt a szappanformába, és alakítsa ki a szappan felületét egy buborékfólia-csík segítségével, amelyet a szappanforma hosszának felénél helyezzen el. A maradék bevonat nélküli szappan felületét egy teáskanállal formázzuk meg.
7. Fedjük le fóliával, és hagyjuk 2 napig hűvös helyen állni. Miután a szappan megszilárdult, vegyük ki a formából, és vágjuk a kívánt méretre.
A szappant ezután hagyjuk érni jól szellőző helyen, polcokon vagy fedett dobozokban (de nem zárva, hogy a levegő keringjen). Az érlelés a gyártástól számítva legalább 4 hétig tart, ez idő alatt a szappant nem használják fel, mivel még mindig reaktív.
Szükséges szerszámok: 1 hőálló edény (1,5 l); tömbszappanforma; fa szappanvágó doboz; egyenes szappanvágó; újrahasználható szűrő; spatula; konyhai turmixgép, egy darab buborékfólia