Formula: CP111 | Nehézségi szint: közepes | Érvényesség: min. 12 hónap | Suprfat: 7% |
A használt kifejezésekkel és a munkavégzés módjával kapcsolatos részletekért, valamint az Ön biztonsága érdekében kérjük, előzetesen tájékozódjon HIDEG ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT SZAPPANKÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ |
Készítmények kb. 1 kg szappanhoz Kókuszolaj RBD Olívaolaj bio Pálmaolaj RSPO bio Nátrium-hidroxid NaOH Tiszta / desztillált víz Trópusi bazsalikom illóolaj Grapefruit illóolaj Zöld agyag Vörös agyag Opcionálisan szárított bazsalikom a tetejére |
Mennyiség 210 gr 245 gr 245 gr 98.6 gr 245 gr 18 gr 18 gr 20 gr 20 gr 1 ek |
1. A szappankészítés megkezdése előtt minden eszköz és felszerelés legyen készenlétben a munkapadon, könnyen elérhető helyen. A szükséges hozzávalókat a recept alapján mérjük ki.
2. Keverje össze a zöld és a vörös agyagot két külön tálban 2 evőkanál desztillált vízzel.
3. Mérje le külön-külön a nátronlúg és a víz mennyiségét.
Egy hőálló tálban adjuk hozzá a desztillált vizet, amelyhez apránként adjuk hozzá a nátrium-hidroxidot, és lassan, óvatosan keverjük, amíg teljesen feloldódik, és az oldat átlátszóvá válik. Hagyjuk az oldatot kb. 40°C-ra lehűlni.
4. Egy 1 liternél nagyobb, lehetőleg 1,5-2 literes edénybe tegye át az olajokat, és addig melegítse, amíg teljesen fel nem olvad. Amikor a szódavíz és az olajok elérik a 40 °C körüli hőmérsékletet, lassan öntse a nátrium-hidroxid-oldatot az olajokra. Mindkettőnek hasonló hőmérsékletűnek kell lennie.
Tegye a turmixgépet a tálba, és addig turmixolja, amíg a keverék állaga egy folyékonyabb puding állagúvá nem válik. Ekkor öntse a szappanmassza körülbelül felét egy másik, körülbelül 1 literes edénybe. Az egyik felébe tegye a zöld agyagot és a bazsalikom illóolajat, a másik felébe pedig a vörös agyagot és a grapefruit illóolajat. Turmixgép segítségével turmixoljuk össze mindkettőt egymás után.
5. Gyors mozdulatokkal öntsön egy réteg zöld szappant a formába, majd egy réteg piros szappant. Ha azt szeretnénk, hogy a szappan hullámos mintázatú legyen, akkor egy U alakúra hajlított drótot használunk, amelyet a szappanmasszába helyezünk, és alulról felfelé és felülről lefelé néhányszor cikcakkos mozdulatokkal markánsabb mintázatot kapunk. Formázza meg a szappan felületét egy teáskanállal, majd szórja meg szárított bazsalikommal.
6. Fedjük le fóliával, és hagyjuk állni 2 napig hűvös helyen. Miután a szappan megszilárdult, vegyük ki a formából, és vágjuk a kívánt méretre.
A szappant ezután hagyjuk érni jól szellőző helyen, polcokon vagy fedett dobozokban (de nem zárva, hogy a levegő keringjen). Az érlelés a gyártástól számítva legalább 4 hétig tart, ez idő alatt a szappant nem használják fel, mivel még mindig reaktív.
Szükséges eszközök: 2 tál, 3 hőálló edény (300 ml, 1 l és 1,5 l); tömbszappanforma; fa szappanvágó doboz; egyenes szappanvágó; spatula; konyhai turmixgép.