Képlet: CP102 | Nehézségi szint: közepes | Szavatosság: min. 12 hónap | Superfat 5%, babérolaj 20% |
A használt kifejezésekkel és a munkavégzés módjával kapcsolatos részletekért, valamint az Ön biztonsága érdekében kérjük, előzetesen tájékozódjon HIDEG ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT SZAPPANKÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ |
Az Aleppo szappant gyógyszappannak tartják, amely jótékony hatással van a problémás bőrre. Ez a recept 5% szappanosítatlan zsírt tartalmaz, különleges, füstös illatú.
Az eredetileg Szíriában gyártott szappan eredetileg forró vízben készült. Ez a recept megfelel a legalább 20% babérolajra vonatkozó szabványnak, csakhogy az előállítás módja hideg eljárással történik.
Hozzávalók 1 kg szappanhoz Olívaolaj Bio Babérolaj Nátrium-hidroxid Desztillált víz |
Mennyiség 525 gr 135 gr 86 gr 250 gr |
1. Minden eszköz és felszerelés legyen készenlétben a munkapadon, könnyen elérhető helyen. Végezze el a szükséges anyagméréseket a recept alapján.
2. Adjunk desztillált vizet egy hőálló edénybe, amely fölé apránként adjuk hozzá a nátrium-hidroxidot, és lassan, óvatosan keverjük, amíg teljesen feloldódik, és az oldat átlátszóvá válik. Hagyjuk az oldatot kb. 40 °C-ra lehűlni.
3. Az olajokat egy másik hőálló edényben, tengeri fürdőn kb. 40°C-ra melegítsük fel.
4. Töltse át az olajokat egy 1000 ml-nél nagyobb térfogatú edénybe, vagy használja azt az edényt, amelyben felmelegítette őket, ha az elég nagy. Lassan öntse a nátrium-hidroxid-oldatot az olajokra. Mindkettőnek hasonló hőmérsékletűnek kell lennie.
Tegye a turmixgépet az edénybe, és addig turmixolja, amíg a keverék puding állagú nem lesz.
5. Öntse át a keveréket a kiválasztott formába. Az így kapott mennyiséget 8 téglalap alakú formába (tehát két formára van szükség) vagy egy 1 kg-os tömbformába önthetjük. Mindkettő megtalálható az alábbi linkeken.
A szappan felületét fújja be alkohollal, hogy megakadályozza a nátrium-karbonát képződését.
6. Fedjük le a szappant fóliával, és hagyjuk 2 napig hűvös helyen állni. Ha a szappan megszilárdult, vegye ki a formából, és vágja fel tetszés szerint. Ha még puha a szappan a formából, 2-3 órára tegye a hűtőbe.
7. A szappant ezután jól szellőző helyiségben, polcokon vagy fedett dobozokban (de nem zártan, hogy a szellőzés biztosított legyen) hagyjuk érni. Az érlelés a gyártástól számítva legalább 4 hétig tart, ezalatt az idő alatt a szappant nem használják fel, mivel még mindig reaktív.
A legjobb eredmény elérése érdekében ezt a szappantípust 6-12 hónapig kell érlelni.